Close

z historia

Els inicis

Com a peça, el Drac de la Geltrú “Tigre” és dels elements del bestiari més antics que es poden veure avui amb regularitat als carrers de Catalunya. Però alIò que és realment important és que el Drac materialit­za una manera de viure i d’entendre el futur, tant per a un parell de jovenets (l’Abel Masana i l’Enric Borràs) l’estiu del 1977, com per a la resta de gent que s’hi va agrupar al seu voltant més tard

Drac Tigre de la Geltrú

.

La construcció de la bèstia va anar evolucionant més lentament al llarg de la tardor i l’hivern de finals de 1977 i prin­cipis de 1978. No era època de materials com la fibra de vidre i, de fet, aquell drac havia nascut de forma espontània amb les quatre fustes i llistons que havien pogut comprar els dos joves. Aquest naixement inesperat del Drac és el principal motiu pel qual, fonamentalment, va ser construït amb materials que estaven relativament a l’abast de la família Masana, al carrer del Tigre de la Geltrú. Amb ànim de modernitat, i ara que està tant de moda, podríem ben dir que el Drac té una gran part de components de materials que es van reciclar d’allò que es tenia per casa.

El moment que es va considerar oportú de fer la primera aparició en públic va ser l’exposició de Salvador Masana i Saburit al Pic Galeria, el juliol de 1978. Allà, el gran dels fills del reconegut internacionalment Salvador Masana i Mercadé hi feia la seva primera exposició de temàtica popular i tradicional.

I així va ser com el 22 de juliol de 1978 treien la porta de les frontisses a casa dels Masana per passar-hi la bèstia i el Drac sortia al carrer del Tigre. D’allà, cap al carrer de Sant Joan, on hi havia l’avui desapareguda Pic Galeria.

Els primers coets en públic del Drac gros de la Geltrú, el Tigre, van tenir com a escenari la sortida de l’exposició, al mateix carrer de Sant Joan. Aquell primer dia, més que una sortida va ser una aparició en públic, ja que no hi va haver cap cercavila, els cotxes estaven aparcats o circulant pel carrer, així, l’estrena oficial del Drac de la Geltrú es faria per a la sortida d’ofici de la Festa Major de la Geltrú del mateix any, el 15 d’agost.

La transformació en entitat

El Drac de la Geltrú va ser un dels fundadors, l’any 1979, de l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, junt amb els Falcons de Vilanova, el Ball de Bastons i el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Al llarg de tots els anys que va estar dins d’aquesta entitat, de la qual en va mar­xar l’any 1994, quan en surt funda una entitat pròpia, que porta per nom “Amics del Drac de la Geltrú”.

L’any 1981 la colla es va engrescar i va fer néixer el Drac petit de la Geltrú, el Barrina des de dins d’un enorme ou infernal. El drac petit presenta les mateixes característiques que el “Tigre” però a una escala més reduïda. Tot i amb això, es singularitza per tenir les banyes cargolades en forma de barrina, d’aquí li ve el seu nom.

El creixement

Al 2003 i coincidint amb el 25è aniversari del drac “Tigre” la colla va creure adequat construir una nova bèstia per tal de poder mantenir l’original en bon estat i va aprofitar per donar-li unes formes més orgàniques, més volum i més punts de foc a la nova peça. Des de aleshores el drac “Tigre” només surt per Corpus, Santa Gertrudis (festa major petita de la Geltrú) i per la festa major de la Geltrú, el 15 d’agost.

Al 2006 el Drac petit va festejar el seu 25è aniversari envoltat d’una pila de dracs petits de tot Catalunya.

El 2007 l’entitat a fet un pas més i va crear els bessons de la Geltrú, dos draguets bessons portats per la canalla més menuda. Amb aquestes noves bestioles s’omple un buit generacional que tenia l’entitat amb els actuals dracs, i és que el Drac “Barrina”, que fins ara era el més petit, pel seu mode de construcció a base de fusta i cartró-pedra, ara fa més de 25 anys, no pot ser portat per nens, degut al seu pes, i és portat per adolescents.

La colla de Bessons estava formada per dracs i els seus tabalers, igual que el drac gran. El drac petit fins aleshores havia ballat amb els tabalers de la colla gran que als cercaviles estaven situats entre els 2 dracs. Al 2015 els tabalers dels bessons ja tenien un grup nombrós amb domini del tabal i força crescut per continuar amb els Bessons. Llavors es va crear el que la tendència natural ja feia preveure fa anys, una colla de tabalers preadolescents pel Drac Petit. 

1a colla de Tabalers del Drac petit Barrina. Juliol 2015.

Al 2016 i coincidint amb el 35è aniversari del Barrina, el Drac petit de la Geltrú, es ve creure convenient fer una renovació d’aquesta bestia. Igual que es va fer amb el drac Tigre, el Barrina era massa fràgil per participar a totes les sortides que feia, i es volia mantenir en el millor estat possible. L’entitat va apostar per crear un drac que mantingues l’essència de la bèstia original però amb materials actuals. L’ Arnau Codina, antic membre de la colla del Barrina i creador dels Bessons, va fer la seva reinterpretació i es va estrenar el 23 de Juliol amb una trobada històrica, difícil de repetir, on es van poder veure conjuntament tots els dracs de l’entitat, amb la particularitat que les peces originals, van ser portades per antics membres de la pròpia colla.  Els convidats van ser colles que tenien la mateixa particularitat que els dracs de la Geltrú, tenir un drac gran i un de petit.

Portants Drac Tigre. Cercavila 35è aniversari Barrina i presentació drac petit nou

Cronologia

Per les persones amants de les dades, amb poca memòria i simplement amb curiositat, aquí teniu una ràpida cronologia dels fets més importants de l’entitat

  • 1978, 22 de juliol. 1a sortida del Drac Tigre
  • 1979 fundació de l’Agrupació del Balls Populars de Vilanova i la Geltrú
  • 1981 naixement Drac Petit, Barrina
  • 1983
  • 1995 1a edició Tomb de Foc
  • 2003, 9 d’agost. Creació de Drac Nou de la Geltrú
  • 2007, 11 d’agost. Naixement Dracs Bessons de la Geltrú al Tomb de Foc
  • 2015 creació de la colla de Tabalers del drac Petit
  • 2016 Creació Drac Petit Nou