Tomb de Foc
Al 1995 es va voler potenciar la Festa Major de la Geltrú, amb un espectacle amb foc que es pogués gaudir pels carrers estrets del nucli antic. La barreja d’un espectacle teatralitzat de la lluita del bé i del mal, l’entorn ideal del Castell de la Geltrú, l’exposició d’unes besties de foc i la seva posterior aparició i lluïment per aquests carrers estrets i foscos de la Geltrú, ha esdevingut l’acte més massiu de la Festa Major geltrunenca i repetit i versionat a moltes poblacions de Catalunya. L’acte, tot i tenir la participació d’esser infernals és apte per a tots els públics.
El TOMB de FOC, entès com un acte global, comença amb l’exposició de les bèsties participants al patí del Castell de la Geltrú. Amb la posta de sol comença l’espectacle teatral, creat i protagonitzat per membres de la colla i/o simpatitzants. Aquest espectacle teatral té uns protagonistes fixes, però depenent de la trama, que cada any canvia, poden variar amb un origen històric o de ficció. Una vegada finalitzat l’acte teatral, la frase “Que comenci el Tomb de Foc” dóna pas a la segona part d’aquesta festa: el lluïment dels personatges i de les bèsties pels carrers.
Aquesta comitiva, està formada pel Mascle Cabró i la Malèfica, protagonistes eterns del Tomb de Foc, que la encapçalen, seguits pels altres personatges, les bèsties convidades i el drac gran i petit de la Geltrú.
Però el Tomb de Foc no sempre ha sigut com el coneixem ara. Donat el caràcter viu d’aquest acte, el format ha anat evolucionant des de la seva primera edició, incorporant personatges i elements pirotècnics, que han millorat l’espectacle visual. La dedicació dels responsables de la Comissió del Tomb de Foc i els participants, que poden arribar a una trentena, fa que cada any el dissabte abans del 15 d’agost puguem mostrar-vos aquesta passejada nocturna, on el foc, la festa, el bestiari i la medievalitat dels carrerons de la Geltrú es barregen i conformen un univers infernal.
al 1997 es va afegir la plantada i exposició pública de les bèsties al pati del Castell de la Geltrú
La mítica sortida de les bèsties des de la façana del Castell es va fer per primera vegada al 1998. D’aquesta forma es poden obtenir les espectaculars imatges de les bèsties baixant per les escales en mig de foc de bengales vermelles
Els Quatre Elements de la natura, terra, mar, aire i foc, (anomenats Terral, Marejol, Airós i Fogot) comencen a format part del Tomb al 1999
L’any 2001 es va tornar a fer un pas endavant amb un toc de treatralitat medieval i infernal mitjançant la incorporació de diferents personatges com el Cabró, la Malèfica, els Quate Éssers Malèfics, el Ca Cerber i la Matraca.
Al 2004 es va incorporar un nou element pirotècnic, el Solstici, símbol de la culminació de l’avern infernal
El Sostre de Foc, element pirotècnic creat al 2009 a la plaça de l’Assumpció. Per amants del foc permet participar ballant amb les bèsties sota un cel il·luminat i estrident. També vam incorporar altres elements pirotècnics, com un portal de foc de sortida de la plaça, carrers i places amb incendis i l’encesa del campanar de l’església de Santa Maria
Originàriament, es convidava a 2 peces de bestiari, triades a partir de la seva bellesa morfològica i de la seva singularitat, història, pirotècnia, tècnica i música. Al 2010 augmentem les colles participants convidades a 3
COLLES PARTICIPANTS AL TOMB DE FOC
1995: Drac de Valls i Drac de Pacs del Penedès.
1996: Drac de Montornès del Vallès i Drac de l’Ordal.
1997: Drac de Moja i Drac de les Cabanyes.
1998: Dracs de Reus i Drac de Santa Margarida de Montbui.
1999: Drac de Santa Fe del Penedès i Bou del Vendrell.
2000: Drac de Cubelles i Cabra de Reus.
2001: Quimera de Caldes de Montbui i Drac de Sant Jaume dels Domenys.
2002: Drac de Masquefa i Dracs de Cervera.
2003: Drac del Coll de Barcelona i Drac de Montblanc.
2004: Cancerber de Canovelles i Rubricatus de Sant Boi del Llobregat.
2005: Drac del Morell i Drac de Terrassa.
2006: Drac de Vilanova i Drac d’Igualada.
2007: Drac Grafus de Tortosa i Corb de Corbera de Llobregat.
2008: Drac Miserach De Sant Pau d’Ordal i Àliga de Sitges.
2009: Drac Forfolla de la Sagrada Família i Drac de Montornès del Vallès.
2010: Drac de Valls, el Drac vell de Sant Pau d’Ordal, la Draga de Cunit.
2011: Drac de Montblanc, Drac de Sant Pere de Ribes, Magnafoc de Vilobí del Penedès.
2012: Drac de Granollers, Drac de Canyelles, Griu d’Artesa de Lleida
2013: Griu Farnaca de Cambrils, Diabló de La Selva del Camp, Cabrot del Vendrell
2014: Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, Víbria jove d’Igualada, Virgília de Torredembarra
2015: Drac de Sant Roc de Tarragona, Drac Bretolàs de Sant Andreu (Barcelona) i Drac del Morell.
2016: Galera de Cambrils, Borinot de foc del Vendrell, Puçes del Caramot del Vendrell.
2017: Badalot de l’Arboç, Drac de St. Pere de Ribes, Vibria Botafocs de Castelló
2018-11/08: Lo Carranco Bilandó, Cervera. Au Fenix de la Pobla de Mafumet, Vibria Serrallenca de Tarragona.
2019: El Cabrot del Vendrell, Drac de Lavern, Drac de Granollers, Drac d’Olivella
2020: Anul.lat
2021: Sense convidats
2022: Drac del Vendrell, Drac de tres caps de Ribes, Drac de la Riera de Gaia i Cabrot del Vendrell.
2023: Ball de diables de Tarragona, Drac l’Espurna de Calafell, Vibria de Tarragona, Drac de Terrassa i els tabalers del Ball de Diables de Ribes Colla Jove acompanyant els essers malèfics.
2024: Ball de diables de ??, Drac de ??,
CARTELLS DEL TOMB DE FOC